Wat is het Huisdier Kennis Instituut (HKI)?

Sinds 1953 verzorgt de Stichting Huisdier Kennis Instituut (HKI) vakopleidingen voor ondernemers en medewerkers in de dierenbranche.

In 1953 is gestart onder de naam Stichting Opleidingen/Examens Dibevo. In 1974 werd dit de Stichting Opleidingen Dierenbranche en werden de examens afgenomen door de Stichting Examens Dierenbranche. In 2001 is de naam van beide stichtingen uiteindelijk gewijzigd in Huisdier Kennis Instituut.

De naam is dan wel een aantal keren veranderd, maar de principes van vroeger bleven wel behouden: opleidingen verzorgen vanuit de wensen uit de dagelijkse praktijk. In het bestuur van de het HKI zitten daarom mensen die de branche vertegenwoordigen en dagelijks in de huisdierensector actief zijn.

Tezamen met de docenten uit de praktijk ontstaat dus een gerichte bundeling van knowhow en expertise. En dat alles bedoeld om deelnemers aan cursussen en opleidingen optimaal voor te bereiden op de dagelijkse praktijk. En daarbij mag leren, als het aan het Huisdier Kennis Instituut ligt, ook boeiend en leuk zijn.

 

HKI maakt leren leuk!

  Bezoekadres: Regulierenring 11
    3981 LA   Bunnik
  Telefoon: 030 - 65 67 200
  Social media: Huisdier Kennis Instituut HKI Bunnik | Facebook
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Internet: www.huisdierkennis.nl
  KvK: 41 02 22 07

 

Het HKI is een, door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend, opleidingsinstituut voor de Crebo 25576 & de daarbij behorende Certificeerbare Eenheden Besluit Houders van Dieren (Vogels, Vissen, Honden & Katten, Herpeten en Overige Zoogdieren). De opleidingen, trainingen en examens van de Stichting Huisdier Kennis Instituut (HKI) zijn erkend door de brancheorganisatie Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo te Amersfoort, de Stichting Dierbaar en de Algemene Belangenvereniging voor Huisdiertoiletteer Bedrijven (ABHB). De Vakopleiding Hondentrimmen staat in het NLQF** (Netherlands Qualification Framework) op niveau 3 (tevens koppeling met het EQF European Qualifications Framework). De examens staan onder toezicht van de Commissie Toezicht Examens. Het HKI staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en heeft het keurmerk voor kwaliteit en professionaliteit van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Het HKI is lid van de NVE (Nederlandse Vereniging voor Examens). Ook zijn wij een Authorised Aesculap Grooming School.

 

Dibevo NLOF Hondentoiletteer
Branche-organisatie Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo Netherlands Qualification Framework Algemene Belangenvereniging voor Huisdiertoiletteer Bedrijven
     
NRTO NVE CRKB
Nederlandse Raad voor Training en Opleiding Nederlandse Vereniging voor Examens Centraal Register Kort Beroepsonderwijs
     
DUO    
Crebo-erkenning    

 

** Als enige in Nederland heeft het Huisdier Kennis Instituut voor de Vakopleiding Hondentrimmen een inschaling in het NLQF en EQF. Omdat het HKI overtuigd was van de kwaliteit van haar opleiding, werd besloten op het hoogste doel te mikken: inschaling in het NLQF en EQF.

Na het met goed gevolg doorlopen van de validiteitstoets voor de organisatie en de inschaling van de kwalificatie, mag het Huisdier Kennis Instituut het NLQF niveau 3 op de diploma's voor de Vakopleiding Hondentrimmen vermelden. 

Het Nederlands kwalificatiekader is een manier om scholingen kwalificaties met elkaar te vergelijken. Hiermee kun je heel nauwkeurig het niveau van een opleiding kwalificatie bepalen. Wat heb je nou eigenlijk geleerd en hoe waardevol is jouw diploma in vergelijking met andere? Binnen het NLQF zijn er een aantal niveaus en de HKI-Vakopleiding Hondentrimmen is ingeschaald op niveau 3. Dat geldt ook voor het kwalificatiekader op Europees niveau, het EQF.

Inmiddels hebben 39 landen een nationaal raamwerk ontwikkeld, waarvan er momenteel 28 gereferenced zijn aan het Europees Kwlificatieraamwerk. 

NRTO Certificaat